Universitetets organisasjon
Universitetet i Bergen ble opprettet i 1946, men har sine vitenskapelige og institusjonelle røtter tilbake til grunnleggelsen av Bergens museum i 1825. Samlet har UiB vel 18 000 studenter og nær 4000 ansatte ved syv fakulteter, 31 institutter og 50 sentre, Universitetsmuseet i Bergen og Universitetsbiblioteket en stor vitenskapelig bredde, der fagmiljøene støtter og utfyller hverandre og skaper forutsetninger for grenseoverskridende forskning, utdanning og formidling. Forskningen er det bærende prinsipp i utdanningen på alle nivå - fra bachelor til doktorgrad og i tråd med forskningsuniversitetets tradisjon har alle faste vitenskapelige ansatte ved Universitetet i Bergen rett og plikt til både å forske og undervise.
Fagmiljøene har et nasjonalt ansvar for utviklingen av fagdisipliner, grunnforskning, forskerutdanning og forskningsbaserte utdanningstilbud. Den langsiktige strategien er å videreutvikle universitetet som et internasjonalt anerkjent forskningsuniversitet med stor faglig bredde, men med en tradisjon for særlige satsinger som marin og utviklingsrelatert forskning og utdanning.
UiB sin organisatoriske oppbygging
Universitetet i Bergen sin øverste ledelse
Universitetsstyret
Universitetsstyret er det øverste organet ved Universitetet i Bergen. Universitetsstyret vedtar strategier for utdanning, forskning, og annen faglig virksomhet ved universitetet, og har ansvar for at den faglige virksomheten holder høy kvalitet. Styret har ansvar for at institusjonen drives effektivt og i overensstemmelse med lover, forskrifter og regler som gjelder samt rammer og mål som gis av overordnet myndighet. Universitetsstyret har også ansvar for universitetets økonomiske ressurser, eiendom og interne organisering.
Rektor
Rektor er universitetsstyrets leder og har på styrets vegne det overordnede ansvaret for og ledelsen av universitetets virksomhet. Rektor avgjør saker som ikke kan utsettes til styret kan komme sammen i møte, og løpende saker som ikke anses som viktige nok til at det innkalles til ekstraordinært møte. Rektor er institusjonens rettslige representant og talsperson overfor både myndigheter og allmennheten.
Prorektor er rektors valgte stedfortreder.
Universitetsdirektøren
Universitetsdirektøren er øverste leder av den administrative virksomheten ved universitetet. Direktøren er tilsatt på åremål av universitetsstyret, og er sekretær for styret. Assisterende universitetsdirektør er universitetsdirektørens stedfortreder.
Sentraladministrasjonen
Sentraladministrasjonen ved Universitetet i Bergen består av universitetsdirektørens stab og sju administrative avdelinger. Avdelingene er ledet av en avdelingsdirektør.
Kommunikasjonsavdelingen
Forsknings- og innovasjonsavdelingen
Økonomiavdelingen
Studieavdeling
HR-avdelingen
IT-avdelingen
Eiendomsavdelingen
Fakulteter
Universitetet har syv fakulteter og Universitetsmuseet i Bergen. Fakultetenes øverste organ er fakultetsstyret, og dekan er fakultetets øverste leder. Fakultetene består av en fakultetsadministrasjon, og med unntak av Det juridiske fakultet, av institutter.
Det humanistiske fakultet
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
Institutt for filosofi og førstesemesterstudier
Institutt for fremmedspråk
Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier
Det juridiske fakultet
Det juridiske fakultet har ingen institutter, og forvaltes av en fakultetsadministrasjon.
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Geofysisk institutt
Institutt for biovitenskap
Institutt for fysikk og teknologi
Institutt for geovitenskap
Institutt for informatikk
Kjemisk institutt
Matematisk institutt
Michael Sars Centre
Det medisinske fakultet
Institutt for biomedisin
Institutt for global helse og samfunnsmedisin
Institutt for klinisk odontologi
Klinisk institutt 1
Klinisk institutt 2
Det psykologiske fakultet
Institutt for helse, miljø og likeverd (HEMIL)
Institutt for biologisk og medisinsk psykologi
Institutt for klinisk psykologi
Institutt for pedagogikk
Institutt for samfunnspsykologi
SLATE - Centre for the Science of Learning and Technology
Senter for krisepsykologi
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap
Institutt for geografi
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Institutt for sammenliknende politikk
Institutt for sosialantropologi
Institutt for økonomi
Sosiologisk institutt
Fakultet for kunst, musikk og design
Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst
Griegakademiet – Institutt for musikk
Institutt for design
Universitetsbiblioteket
Universitetsmuseet i Bergen
Universitetsmuseet har styre og ledes av museumsdirektør.
Formidlingsavdelingen – utstilling, læring og publikumstjenester
Avdeling for naturhistorie
Seksjon for paleobiologi og geologi
Seksjon for taksonomi og evolusjon
Universitetshagene (Muséhagen - Arboretet og Botanisk hage)
Avdeling for kulturhistorie
Seksjon for forskning
Seksjon for samlingsforvaltning og konservering
Fornminneseksjonen
SFF og SFI sentre koordinert av UiB
SFF (Sentre for fremragende forskning) og SFI (Sentre for forskningsdrevet innovasjon) er ‘hotspots’ knyttet til forskning ved UiB.
SFF ordningen er et virkemiddel fra Forskningsrådet for å fremme kvalitet i norsk forskning. Målsettingen er at langsiktig og romslig finansiering av sentre skal gi forskning i internasjonal front.
Per i dag koordinerer UiB fire SFF sentre:
Birkelandssenteret for romforskning (2013-2023)
Senter for forskning på mødre- og barnehelseintervensjoner (2013-2023)
Senter for kreftsmarkører (2013-2023)
Centre for Early Sapiens Behaviour (2017-2027)
I tillegg fikk UiB 2 nye SFF sentre fra 2022:
Senter for digitale fortellinger (2022-2032)
Bergen Centre for Ethics and Priority Setting in Health (2022-2032)
SFI ordningen fra Norges forskningsråd har som mål å styrke innovasjon gjennom satsing på langsiktig forskning i nært samarbeid mellom forskningsintensive bedrifter og fremstående forskningsmiljøer, og dermed utvikle kompetanse på høyt internasjonalt nivå på områder som er viktig for innovasjon og verdiskapning.
SFI sentrene er etablert for en periode på maksimalt åtte år (5 + 3). Per i dag koordinerer UiB to SFI sentre:
MediaFutures – Forskningssenter for ansvarlig medieteknologi og innovasjon - Dette SFI senteret skal forske frem løsninger på de store utfordringene som media står overfor i fremtiden. Det ledes av førsteamanuensis Christoph Trattner ved institutt for informasjons- og medievitenskap
SmartOcean – Dette SFI senteret skal skape et observasjonssystem for havet som skal sikre vekst på en bærekraftig måte. Det ledes av professor Per Lunde ved institutt for fysikk og teknologi.
UiB har tidligere vært koordinator for SFI senteret
Sea Lice Research Centre (SLRC)
Sentrale råd og utvalg
Forskningsutvalget
Forsknings- og innovasjonsavdelingen er sekretariat for universitets forskningsutvalg som ledes av prorektor. Utvalget er et rådgivende organ for Universitetsstyret i forskningspolitiske og forskningsstrategiske spørsmål og skal gjennom sin virksomhet arbeide for sikre best mulige vilkår for universitetsforskningen, med særlig vekt på grunnforskningen. Utvalget har et spesielt ansvar for å gi Universitetsstyret råd i spørsmål knyttet til forskerutdanning, forskerrekruttering og internasjonalt forskningssamarbeid. Utvalget skal gi råd i internasjonale saker. Avdelingsdirektør ved Forsknings- og innovasjonsavdelingen er utvalgets sekretær og skal, etter samråd med prorektor, forberede og gi tilråding i de saker som legges fram for utvalget.
Utdanningsutvalget
Utdanningsutvalget ledes av viserektor for utdanning. Direktør for Studieavdelingen er sekretær for utvalget. Utvalget skal bidra til å utvikle Universitetet i Bergen som utdanningsinstitusjon. Utvalget er rådgivende organ for Universitetsstyret i utdanningsstrategiske spørsmål og skal ta initiativ til å koordinere, strategisk utviklingsarbeid ved institusjonen. Utvalget skal blant annet foreslå fremtidige strategiske satsninger innenfor universitetets samlede utdanningstilbud på bakgrunn av fakultetenes utdanningsmeldinger. Utvalget består ellers av fakultetenes pro-/visedekaner for undervisning og tre studentrepresentanter.
Læringsmiljøutvalget
Læringsmiljøutvalget (LMU) ved Universitetet i Bergen er oppnevnt av Universitetsstyret for å bidra til at bestemmelsene om læringsmiljø i Lov om universiteter og høgskoler, § 4-3, blir gjennomført. Ledelsen av LMU velges hvert år vekselvis blant studentenes og institusjonens representanter. LMU rapporterer årlig om sitt arbeid til Universitetsstyret. Studieavdelingen ved Seksjon for studiekvalitet er sekretariat for utvalget.
Den sentrale klagenemnd
Etter universitets- og høyskolelovens § 5-1 skal universitetet ha en klagenemnd. Klagenemnda behandler ulike typer klager fra studenter og ulike type disiplinærsaker mot studenter. Klagenemnda består av fem medlemmer og ledes av en ekstern person med dommerkompetanse.
Redelighetsutvalget
Universitetsstyret har nedsatt et redelighetsutvalg for å behandle saker om mulige alvorlige brudd på anerkjente forskningsetiske normer. Utvalget ledes av prorektor. Utvalget har medlemmer med kompetanse innen forskning, forskningsetikk og jus. Utvalget har ett medlem som ikke er ansatt ved institusjonen. Redelighetsutvalget har et todelt mandat og skal (1) bidra til å fremme god forskningsetikk og forebygge uredelighet i forskningen. Og (2) behandle saker som gjelder mistanke om brudd på anerkjente forskningsetiske normer.
Saksbehandlingen starter ved grunnenheten. Saker av mer alvorlig karakter – som mistanke om vitenskapelig uredelighet – skal normalt utredes av det aktuelle fakultet og oversendes Redelighetsutvalget for vurdering. Utvalget kan også etterprøve fakultetenes uttalelser når sakene avsluttes på fakultetsnivå.
Øvrige sentrale utvalg ved UiB
Skikkethetsnemnda
Arbeidsmiljøutvalget (AMU)
Likestillingsutvalget
Det sentrale valgstyret
Dannelsesutvalget